Behendigheid

Praktijkspeuren

praktijkspeuren

Gehoorzaamheid

gehoorzaamheid

Wie ben ik

Mag ik me even voorstellen?

Hoi, ik ben Nicole Speck, hondenfreak en woonachtig in Alphen (Noord-Brabant). Overdag ben ik met de praktijkspeurhonden aan het werk in de Chaamse Bossen. En in de avonduren en in het weekend ben ik te vinden op ons HondenSportCentrum om daar les te geven in de andere sporten (behendigheid, detectie, gehoorzaamheid) het winkeltje te runnen en er voor te zorgen dat de velden er pico bello bij liggen.

Een goede opvoeding voor je hond vind ik heel erg belangrijk. Zeker om hier al vroeg mee te starten als puppy. Om juist dan al een optimale teambuilding te creëren is de basis van een mooie toekomst. Maar… mijn hart ligt toch het meest bij de sportieve bezigheden met je hond…behendigheid, detectie en praktijkspeuren! Ik vind het super om cursisten samen met hun hond te laten sporten en dit naar het hoogst haalbare niveau te brengen voor die combinatie. Dit is natuurlijk bij iedere combinatie anders, maar dat is nu net de uitdaging.

Ik ben zelf in 1995 begonnen met behendigheidslessen met mijn eerste Parson Russell Terriër Hooch. Samen met hem heb ik alles geleerd. Met mijn tweede Parson Spikey heb ik drie wereldkampioenschappen gelopen, waarbij een zilveren plak ons hoogste resultaat was, maar 2e van de wereld is zo slecht nog niet, toch? Het WAC (World Agility Championships) in 2014 heb ik niet mee kunnen lopen omdat mijn nieuwe hondjes er nog niet klaar voor waren, maar die keer ben ik gevraagd om mee te gaan als coach voor het Nederlandse behendigheidsteam. Ook een hele eer! En als kers op de taart hadden we diverse podiumplaatsen…Goud, zilver en brons!

Vanaf 2012 ben ik besmet met het praktijkspeurvirus. Mijn Thymo is op drie-jarige leeftijd bij mij komen wonen en hij was zo geobsedeerd door wild dat wandelen met hem in de bossen niet mogelijk was. Mede door het praktijkspeuren is hij veranderd in een veel zekerdere hond met meer zelfbeheersing en veel minder spanning in zijn lijfje. Broertje Jaimey heeft altijd al een hele goede neus gehad en blijft een speurtopper. De jongste telg Mobey blijft mij verrassen tijdens het speuren en ook de detectie waar we ook al wat jaren mee aan t trainen zijn. Die klein is een echt zoekmonster!

Ooit had ik een roedel van vijf met mijn twee grote Newfounlander reuen Bono en Bailey en drie Parson Russel Terriërs, Hooch, Thymo en Jaimey. Inmiddels zijn we weer opgeschaald van twee naar drie Parson reuen. En ben ik het trotse baasje van mijn drie Parson Russell Terriërs jongens; Thymo, Jaimey en Mobey.

 

Thymo
Thymo is mijn oudste Parson Russell Terrriër reu (geboren 07-05-2008). Ik heb hem geadopteerd toen hij 3½ jaar was, als klein terroristje. Inmiddels is ie veranderd in een superhond. Zijn grootste passie was jagen en dat was dus tevens mijn grootste uitdaging bij zijn heropvoeding. Inmiddels heeft ie zijn jachtpassie ingeruild voor het behendigheids, speur- en detectievirus. Sinds januari 2013 ben ik gestart met wedstrijdlopen met hem en hij is altijd super gedreven geweest, af en toe schakelde ie toch even terug in de jachtmodes, dus het bleef altijd een grote uitdaging met hem in de wedstrijdring. Maar we hebben uiteindelijk jaren gelopen in de C-klasse, dus hele trotse baas! Inmiddels is Thymo met pensioen voor wat betreft de behendigheid en trainen we alleen nog recreatief en daar geniet hij super van. Verder is Thymo mijn grote ondersteuning tijdens de lessen Contact en Zelfbeheersing, daar laat hij iedereen zien, vol overtuiging, hoe een hond optimaal contact kan hebben met zijn baasje. Ook al zijn er hele grote uitdagingen om je heen. Mijn grote topper!

Jaimey
Jaimey is de middelste van de mannen. Ook hij is een Parson Russell Terriër reu (geboren 25-05-2011). Een keileuk hondje met een superkarakter en een hart van goud, maar zeer zeker geen watje en op veel fronten een échte terriër. Hij is mijn grote steun en assistent bij de gehoorzaamheidslessen, met name bij de pups. Het lezen van honden en het sturen daarvan dat doet hij als geen ander, ik leer zo nog dagelijks van hem. Zijn behendigheidscarrière is helaas abrupt geëindigd, nadat hij in 2016 is geopereerd aan zijn rechterknie blijkt nu, bijna een jaar later, dat ook zijn rechterheup niet meer 100% in orde is. Dus om verder leed te voorkomen en er voor te zorgen dat hij nog lang kan genieten van zijn andere hobby’s heb ik besloten om per direct met de behendigheid te stoppen, gezondheid gaat gewoon voor alles. Samen met hem ben ik me verder in het neuswerk gaan specialiseren, want speuren en zoeken dat kan hij als de beste! Mijn grote kanjer!


Mobey
Mobey is de jongste van mijn roedeltje. Ook hij is een Parson Russell Terriër reu (geboren 01-03-2019). Lang op zoek geweest naar een ideale pup, die zou passen bij de andere twee karakters. En gevonden! Wat een heerlijk ventje, altijd vrolijk, altijd respect voor mens en dier én met name de andere twee mannen. Thymo is zijn grote voorbeeld en Jaimey is zijn speelmaatje. En voor mij is ie een superterriër, hij wil altijd werken, maakt hem niet uit wat, als ie maar wat mag doen en dat doet ie dan ook vol overgave. Hij kan vol overgave speuren, is razend op de detectie, vindt gehoorzaamheid helemaal t einde en is totaal verliefd op de behendigheid. Dus ik heb verder niets meer te wensen, een vliegensvlug, super slim ventje, geen watje, échte terriër. Mijn grote superman!

 

HSC Nicole