Behendigheid

Praktijkspeuren

praktijkspeuren

Gehoorzaamheid

gehoorzaamheid

Wie ben ik

Mag ik me even voorstellen?

Hoi, ik ben Nicole Speck, hondenfreak en woonachtig in Alphen (Noord-Brabant). Overdag ben ik met de praktijkspeurhonden aan het werk in de Chaamse Bossen voor het HondenSpeurCentrum. En in de avonduren en in het weekend ben ik te vinden op ons HondenSportCentrum om daar les te geven, het winkeltje te runnen en er voor te zorgen dat de velden er pico bello bij liggen.

Een goede opvoeding voor je hond vind ik heel erg belangrijk. Zeker om hier al vroeg mee te starten als puppy. Om juist dan al een optimale teambuilding te creëren is de basis van een mooie toekomst. Maar… mijn hart ligt toch het meest bij de sportieve bezigheden met je hond…behendigheid en speuren! Ik vind het super om samen met je hond te kunnen sporten en dit naar het hoogst haalbare niveau te brengen voor de combinatie. Dit is natuurlijk bij iedere combinatie anders maar dat is nu net de uitdaging.

Ik ben zelf in 1995 begonnen met behendigheidslessen met mijn eerste Parson Russell Terriër Hooch. Samen met hem heb ik alles geleerd. Met mijn, inmiddels overleden, hondje Spikey heb ik drie wereldkampioenschappen gelopen, waarbij een zilveren plak ons hoogste resultaat was, maar 2e van de wereld is zo slecht nog niet, toch? Het WAC (World Agility Championships) in 2014 heb ik niet mee kunnen lopen omdat mijn nieuwe hondjes er nog niet klaar voor zijn, maar die keer ben ik gevraagd om mee te gaan als coach voor het Nederlandse behendigheidsteam. Ook een hele eer! En als kers op de taart hadden we diverse podiumplaatsen…Goud, zilver en brons!

Vanaf 2012 ben ik besmet met het praktijkspeurvirus. Mijn Thymo is op drie-jarige leeftijd bij mij komen wonen en was zo actief op wild dat wandelen met hem in de bossen niet mogelijk was. Mede door het praktijkspeuren is hij veranderd in een veel zekerdere hond met meer zelfbeheersing en veel minder spanning in zijn lijfje. Broertje Jaimey heeft altijd al een hele goede neus gehad en die kleine man blijft mij verrassen tijdens het speuren!

Mijn twee grote Newfounlander reuen Bono en Bailey hebben nooit echt gesport maar ook van hun heb ik heel veel geleerd. Samen met hun had ik ooit een roedel van vijf honden…inmiddels zijn er daar nog twee van over. Maar wie weet, als de tijd er rijp voor is, dat mijn roedeltje weer wordt uitgebreid…

Momenteel ben ik het trotse baasje van mijn twee jongens. Mijn twee Parson Russell Terriërs Thymo en Jaimey.

 

Thymo
Thymo is mijn oudste Parson Russell Terrriër reu (geboren 07-05-2008). Ik heb hem geadopteerd toen hij 3½ jaar was, als klein terroristje. Inmiddels is ie veranderd in een superhond. Zijn grootste passie was jagen en dat was dus tevens mijn grootste uitdaging bij zijn heropvoeding. Inmiddels heeft ie zijn jachtpassie ingeruild voor het behendigheids- en speurvirus. Sinds januari 2013 ben ik gestart met wedstrijdlopen met hem en hij is super gedreven, maar af en toe schakelt ie toch even terug in de jachtmodes, dus het blijft een grote uitdaging met hem in de wedstrijdring. Maar inmiddels loopt ie toch al weer even in de C-klasse mee, dus hele trotse baas! Verder is Thymo mijn grote ondersteuning tijdens de lessen Contact en Zelfbeheersing, daar laat hij iedereen zien, vol overtuiging, hoe een hond optimaal contact kan hebben met zijn baasje. Ook al zijn er hele grote uitdagingen om je heen. Mijn grote topper!

Jaimey
Jaimey is mijn jongste telg. Ook hij is een Parson Russell Terriër reu (geboren 25-05-2011).
Een keileuk hondje met een superkarakter. Hij is mijn grote steun en assistent bij de gehoorzaamheidslessen, met name bij de pups. Het lezen van honden en het sturen daarvan dat doet hij als geen ander, ik leer zo nog dagelijks van hem. Zijn behendigheidscarrière is helaas abrupt geëindigd, nadat hij in 2016 is geopereerd aan zijn rechterknie blijkt nu, bijna een jaar later, dat ook zijn rechterheup niet meer 100% in orde is. Dus om verder leed te voorkomen en er voor te zorgen dat hij nog lang kan genieten van zijn andere hobby’s heb ik besloten om per direct met de behendigheid te stoppen, gezondheid gaat gewoon voor alles. Wat leuk is, dat we nu kunnen gaan focussen op mijn wens om samen met hem ons verder in het neuswerk te gaan specialiseren, want speuren en zoeken dat kan hij als de beste! Mijn grote kanjer!