Praktijkspeuren: cursusinfo

Doel van de training
Het doel van deze training is om de hond te leren zich steeds langer te concentreren, waardoor ie steeds sneller de vermiste persoon kan vinden door zijn of haar geurspoor te volgen.

Tijdstip training
Deze training wordt gegeven op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 15.00 uur in de Chaamse Bossen in Alphen. Voor meer informatie over de plaats en mogelijk tijdstip mail even naar info@hscnicole.nl.

Duur van de cursus
De training bestaat steeds uit (privé)lessen van een uur, de meeste cursisten trainen eens in de veertien dagen. Het is ook mogelijk om een half uur te trainen, maar dan kun je minder ver de bossen in dus loop je iets vaker op dezelfde paden. Verder is het ook mogelijk om met maximaal twee personen de training van een uur te volgen, je start dan om de beurt en je kunt dan toch een uur speuren en de kosten samen delen.

Leeftijd begeleider
Voor deelname aan de training wordt een minimum leeftijd van 12 jaar aangehouden, bij deze jonge cursisten gaat deelname altijd in overleg met Nicole en vinden wij het wenselijk dat er altijd minimaal 1 ouder aanwezig is. Een maximum leeftijd wordt niet gehanteerd.

Trainingsmateriaal
Tijdens het speuren draagt de hond zowel een halsband als een speurtuig. Gebruik het speurtuig alleen voor de speurlessen, dit wordt zijn werkjasje en hierin mag de hond ook aan de lijn trekken. Verder is een speurlijn nodig van 10 meter. En je dient te allen tijde water voor de hond bij te hebben. Dit is echt een vereiste!

Beloning
U mag brokjes meenemen, deze kunt u gebruiken om het verwijzen van een verloren voorwerp te belonen. Indien uw hond geen beloninkjes mag hebben, om wat voor reden dan ook, is het verstandig om een speeltje mee te nemen waar ie helemaal verzot op is.

Voeding
Ons advies is om minimaal 2 uur tussen de maaltijd van de hond en de training te laten zitten. Zowel ervoor als erna. Dit verkleint (zeker bij grotere rassen) de kans op een maagtorsie.

Uitlaten
Laat uw hond vóór de training even uit (maak de hond echter niet al te moe). Speuren is een concentratiesport en het is beter dat de hond tijdens het speuren niet hoeft te stoppen voor andere zaken. Laat de hond uit langs de verharde weg of in het losloopgebied tegenover het speurbos, anders zou het kunnen dat de volgende cursist tijdens het speuren de behoefte van uw hond tegenkomt…niet zo lekker aan je speurlijn…toch?

HSC Nicole