Praktijkspeuren

praktijkspeuren

Gehoorzaamheid

gehoorzaamheid

Behendigheid: introductie

HondenSportCentrum Nicole is een hondenschool in Alphen (Noord-Brabant) die zich heeft gespecialiseerd in het geven van behendigheidstrainingen. Hierbij moet je hond een parcours afleggen dat bestaat uit diverse toestellen. Deze sport is een hele leuke manier om een goede band met je hond op te bouwen.

De behendigheidstrainingen worden gegeven door Nicole, die zelf in de hondensport jarenlange ervaring heeft. Haar doel is om iedere unieke combinatie naar het hoogst haalbare niveau te brengen. Dit is natuurlijk bij iedere combinatie anders maar dat is nu net de uitdaging.
Nicole is zelf in 1995 begonnen met behendigheidslessen met haar eerste Parson Russell Terriër Hooch. Samen met hem heeft ze alles geleerd. Met haar, inmiddels overleden, hondje Spikey heeft ze drie wereldkampioenschappen gelopen, waarbij een zilveren plak het hoogste resultaat was, maar tweede van de wereld is zo slecht nog niet, toch? Het WAC (World Agility Championships) in 2014 heeft ze zelf niet mee kunnen lopen omdat haar nieuwe hondjes er nog niet klaar voor zijn, maar dit keer was ze gevraagd om mee te gaan als coach voor het Nederlandse behendigheidsteam. Ook een hele eer!
Wij trainen de honden op een positieve manier, door ze te belonen voor het gewenste gedrag. Bij al onze cursussen staat het plezier van baas en hond voorop!

HondenSportCentrum Nicole is aangesloten bij de Federatie Hondensport Nederland (F.H.N.).

Wat is behendigheid?
Behendigheid is een sport waarbij het contact tussen baas en hond centraal staat. Deze sport draagt bij aan een goede relatie tussen baas en hond, het is echt teamwork. Het gaat er bij behendigheid om, dat de hond zo snel mogelijk een foutloos parcours aflegt. Dit parcours bestaat uit verschillende hindernissen zoals sprongen, palen, tunnels, slurf, band, wip, schutting en katteloop. Voor alle hindernissen geldt dat deze per klasse in hoogte worden aangepast. De baas mag de hond niet aanraken tijdens het afleggen van het parcours, dus de hond wordt volledig op lichaamstaal en stem gestuurd. Dit vereist dus optimale concentratie van baas en hond en een uitstekend teamwork.

Voor wie is behendigheid geschikt?
Behendigheid is geschikt voor bijna alle rassen en kruisingen. Voor de extreem grote en zware rassen, of rassen met een extreem lange rug is het niet verstandig om behendigheid te beoefenen. Dan kun je beter aan praktijkspeuren gaan denken. Belangrijk is dat de hond er plezier in heeft, je kunt hem namelijk nooit dwingen om toestellen leuk te vinden! Verder moet de hond minimaal 1 jaar oud zijn voordat je met de beginnerscursus behendigheid kunt starten. Voor die tijd is het te belastend voor de gewrichten van de hond en gezondheid gaat voor alles.

Moet mijn hond al iets kunnen?
Je kunt bij ons starten in de beginnergroep om zo vanaf de basis de behendigheid aan te leren. Dus hoeft je hond nog helemaal niets te kennen. Wat wel belangrijk is, is dat ie sociaal is met andere honden en dat ie los bij je blijft. Heb je een hond die al wel behendigheid beheerst, dan kun je instromen in een bestaande groep. In overleg met Nicole zoeken we dan een groep waar jij en je hond het beste in past.

Wat moet ik allemaal meenemen tijdens een behendigheidsles?
Wij gebruiken allen normale halsbanden tijdens de lessen, dus geen slipkettingen of halfcheck-halsbanden. Deze kunnen de hond corrigeren op een verkeerd moment bij het aanleren van het toestel en dat is niet de bedoeling. Gebruik een lijn van minimaal 1,80 mtr. Verder is het verstandig om voldoende beloninkjes mee te nemen. En voor extreem enthousiaste honden is het verstandig om een bench mee te nemen en deze af te dekken met een doek.

Ben je nieuwsgierig geworden ben je altijd welkom om eens een kijkje te komen nemen bij ons op de hondenschool!

HSC Nicole