Behendigheid: cursusinfo
Behendigheid is een sport waarbij het contact tussen baas en hond centraal staat. Deze sport draagt bij aan een goede relatie tussen baas en hond, het is echt teamwork. Het gaat er bij behendigheid om, dat de hond zo snel mogelijk een foutloos parcours aflegt. Dit parcours bestaat uit verschillende hindernissen zoals sprongen, palen, tunnels, slurf, band, wip, schutting en katteloop. Voor alle hindernissen geldt dat deze per klasse in hoogte worden aangepast.
Cursusinfo
De Behendigheidscursus is voor honden vanaf 12 maanden. Ook oudere honden die nog nooit een cursus hebben gevolgd (b.v. een asielhond) hebben de mogelijkheid de Behendigheidscursus te volgen. Belangrijk is wel dat de honden sociaal zijn met andere honden en los van de lijn bij de baas blijven.
Tijdstip cursussen
De trainingen vinden plaats van maandag tot en met donderdag van 19.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 14.30 tot 16.00 uur. De indeling van de groepen wordt bepaald door Nicole omdat alle groepen op een eigen niveau trainen. Door de fanatiekelingen onder ons kan er op zondag regelmatig worden deelgenomen aan behendigheidswedstrijden. Er wordt getraind in kleine groepen van maximaal acht personen, zodat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt.
Duur van de cursus
De cursus bestaat uit 10 lessen van anderhalf uur. Indien de hond alle toestellen volledig los beheerst kan je doorstromen naar de Behendigheidstrainingen. Als je dat wilt kun je dan ook mee gaan doen aan de Behendigheidswedstrijden.
Leeftijd begeleider
Voor deelname aan de cursus(sen) wordt een minimum leeftijd van 12 jaar aangehouden. Een maximum leeftijd wordt niet gehanteerd.
“Ongelukjes” op het veld
Doet uw hond onverwacht zijn/haar behoefte op het veld, dan wordt van u verwacht dit zelf op te ruimen. Goed voorbeeld doet goed volgen. We hebben een vuilnisbak op het veld staan waarin u het poepzakje kunt deponeren.
Doel van de cursus
Doel van de cursus is de honden spelenderwijs en op een positieve manier kennis te laten maken met alle toestellen van de behendigheidsbaan. Stap voor stap worden de toestellen aangeleerd en door herhaling de hond eigen gemaakt.
Entingen
De hond dient volledig geënt te worden. Dit zal gecontroleerd worden aan de hand van het entingsboekje, dat u op de eerste trainingsavond dient mee te nemen.
Trainingsmateriaal
Vooral in de aanleerfase dient u gebruik te maken van een leren of katoenen halsband en een gewone leren of katoenen lijn van ca. 1,80 meter. Dit om onnodige correctie te voorkomen. En voor extreem enthousiaste honden is het verstandig om een bench mee te nemen en deze af te dekken met een doek.
Beloning
Als beloning dient u altijd brokjes of een speeltje mee te brengen. Ook een goed humeur is belangrijk, zodat we de honden op een vrolijke (positieve) manier alle oefeningen kunnen aanleren. Als u bang bent dat uw viervoeter hierdoor teveel voer binnenkrijgt, kunt u ook een gedeelte van zijn/haar dagelijkse portie brokjes hiervoor gebruiken.
Voeding
Ons advies is om minimaal 2 uur tussen de maaltijd van de hond en de training te laten zitten. Zowel ervoor als erna. Dit verkleint (zeker bij grotere rassen) de kans op een maagtorsie.
Uitlaten
Laat uw hond vóór de training goed uit (maak de hond echter niet al te moe). Doet hij/zij onverwacht zijn/haar behoefte toch op het veld, ruim dit dan zelf even op. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Trainingen
Wij trainen onder de regels van de FHN (Federatie Hondensport Nederland).