Praktijkspeuren: introductie

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadat ik zelf met mijn hondjes Thymo en Jaimey ben gaan praktijkspeuren bij Henk Bouman ben ik al snel daarna verslaafd geraakt aan het speuren. Na het aanhoren van mijn enthousiaste verhalen gingen mijn cursisten vragen of ze dat praktijkspeuren ook niet bij mij konden gaan volgen. Daardoor ben ik dus begin 2014 gestart met mijn opleiding als instructeur praktijkspeuren bij het Speurhonden Training Center van Henk en Brenda Bouman. Inmiddels heb ik mijn diploma op zak en ben ik druk met lesgeven in de Chaamse Bossen!

Wat is praktijkspeuren?
Het praktijkspeuren komt oorspronkelijk uit Canada, waar de Royal Canadian Mounted Police speurt volgens dit systeem om zo misdadigers en vermiste personen op te sporen. Het praktijkspeuren heeft dan ook maar één doel en dat is om zo snel mogelijk de vermiste persoon te vinden door het geurspoor te volgen. Dit geurspoor ontstaat doordat de vermiste huidschilfers verliest en aan deze huidschilfers kleven vetzuren. Deze zijn voor ieder mens uniek. Voor de hond zijn deze vetzuren het belangrijkste geurelement om te volgen.
Bij praktijkspeuren wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke driften van de hond. De hond speurt op zijn eigen natuurlijke manier. Het maakt niet uit hoe hij speurt, als het doel maar zo snel mogelijk wordt bereikt. Speuren is een concentratiesport en wij gaan de hond leren om zich steeds langer te concentreren, het wordt de taak van de baas om hem goed te leren lezen.

Voor wie is praktijkspeuren geschikt?
Praktijkspeuren is er voor iedereen, voor jong en oud (geld voor zowel baas als hond), voor grote en kleine rassen, en zelfs honden met een klein mankementje kunnen leren speuren. Het speuren is altijd aangelijnd, als dit niet zo zou zijn dan zou je hond in no-time de vermiste persoon vinden en ben jij je hond én de vermiste persoon kwijt. Wij geven uitsluitend privélessen, daardoor kunnen dus ook honden die niet los kunnen lopen, reactief, angstig of heel onzeker zijn gewoon komen speuren.

Moet mijn hond al iets kunnen?
Het leuke van speuren is dat iedere hond al kan speuren! Dus de hond hoeven wij bijna niets meer te leren. Het enige wat we gaan trainen is dat ie zich steeds langer leert concentreren. De grootste uitdaging is voor de baas. Die moet gaan leren om zijn of haar hond te gaan lezen. Want iedere hond speurt anders en geeft andere signalen af als ie op het spoor zit of juist als ie het spoor kwijt is. Door samen zo intensief bezig te zijn is praktijkspeuren een hele mooi teamsport om te doen met je hond. De combinatie van zowel geestelijke als lichamelijke inspanning maakt praktijkspeuren tot een ideale hondensport.

Wat moet ik allemaal meenemen tijdens een speurles?
Je start een speurles altijd met het aankleden van de hond. Hij heeft tijdens het speuren een halsband én een (speur)tuig aan. Een speurlijn van 10 meter zorgt ervoor dat je je hond altijd kunt volgen en hem de ruimte kan geven wanneer ie dat nodig heeft. Verder ben je altijd voorzien van voldoende vers water voor je hond. Speuren is namelijk zo intensief dat de temperatuur van een hond minimaal 1 graad stijgt tijdens het speuren. Daarom moet ie ook regelmatig drinken onderweg.

Wanneer zijn de trainingen? En wat is de locatie van de  speurlessen?
Het praktijkspeuren zal plaatsvinden van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur. Deze lessen worden niet op onze hondenschool gegeven maar in de Chaamse bossen of in het centrum van Alphen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan via het aanmeldformulier!

HSC Nicole